Krátká úvaha, jak by mohli (a měli) stávající golfisté pomoct začátečníkům. Vyšlo jako úvodník (První odpal) v časopisu GOLF, červenec 2020

Fakt, že golf byl zpřístupněn jako jeden z prvních sportů způsobil neočekávaný zájem o tuto hru. Na stránkách www.bavsegolfem.cz jsme zaznamenali zvýšenou návštěvnost, delší setrvání na stránce a častější rozbalování detailů nabídek hřišť. Zájem ani v květnu a červnu nepolevil. Věřím, že se to projeví i na hřištích a postupně získáme nové kamarády, soupeře, golfisty.

Mám mnoho zkušeností se začátečníky. Několik desítek jsem jich různými způsoby přivedl. Vím, že potenciálních golfistů je okolo hodně. Pokud i vy někoho ve svém okolí takového znáte, tak mu prosím nabídněte pomocnou ruku. Jestli dovolíte, měl bych pro začátek pár rad, jak s nimi pracovat, aby je to nestálo mnoho peněz a vás zase mnoho času, i nervů.

  • Nejlépe je začínat ve skupině 5-6 lidí, někdo časem odpadne. Skupinové lekce jsou levnější. Pokud nakonec zůstanou 4, mají flajt a mohou se hecovat a hrát spolu do konce života. 
  • Vezměte je na driving range, ukažte jim, jak odpalujete, ať si to zkusí s vaší holí. Nevadí, že jim to nepůjde. Vyřádí se na puttingu. Trenérům řekněte, že jim práci neberete, naopak obstaráváte.
  • Hole pro začátek stačí z druhé ruky, nebo jedna „osmička“ a putter který se dá koupit separátně jim bohatě stačí.
  • Těm které to chytne, doporučte trenéra a společně objednejte lekci. Pomůžete jim zorientovat se. Potřebují totiž méně času s trenérem, než si obvykle myslí. Dobrý je model: 1 x trenér a 3-4x sám na range, nebo raději na akademii.
  • Po čase si s nimi jděte zahrát na akademii, hřiště jim vymluvte, tedy pokud tam nejsou extra talentovaní jedinci.
  • Dejte jim pár pozitivních rad. Nestrašte je etikou, cenami vybavení, členství a podobně, hendikepem a už vůbec ne nějakou Zelenou kartou. Ta už dávno neexistuje. Připravujte je na běžnou rekreační hru. Hendikep a turnaje přijdou na řadu později. Turnaje bychom měli hrát tehdy, když už něco umíme, ne proto abychom zjistili, že nám to nejde.
  • Postupně sledujte jejich progres, dále je motivujte, případně jim poraďte s výběrem možností levnější hry, nebo vybavení.

Potkávám začátečníky, kteří se dobrovolně přihlásili na kurz u trenéra a bojí se zkoušky, jestli ji vůbec dostanou. Já nevím, pokud by to byla zkouška, na které záleží jejich živobytí, tak prosím, to je vážná věc. Pokud se však učíte základy nějaké hry a kurz vytváří atmosféru strachu a nejistoty, tak je něco špatně. Proto potřebují začátečníci naši pomocnou ruku, aby se nebáli, aby byli v pohodě. Usnadněme jim to prosím.

Přeji hezkou hru a Bavte se golfem.

:-juraj Werner ©2020