Kontroverzní téma. Tiger Woods a jeho zásluhy. Článek z roku 2011 a stále živý problém.

Vždycky jsem si myslel, že to má logiku. Nejdřív musí být sportovec dobrý, pak výborný, skvělý, aby mohl vyhrávat. Vyhrává-li často, tak samozřejmě stoupá na žebříčcích, až je v top ten a pak jednička, nejlepší na světě. Pak dostane ještě nějakou cenu fair play,
no a když je starší a dělá pro svůj sport ještě něco dál, tak si toho někdo všimne a přijmou ho do síně slávy, mezi nesmrtelné.

Někdy ani nemusí byt výborný na žebříčcích, ale dělá pro sport mnoho záslužných věcí, takže si síň slávy zaslouží. Kdysi se za svaté (takový předchůdce síně slávy v běžném praktickém životě) přijímali pouze mrtví. Jejich skutky musel prověřit čas. Dnes je to rychlejší, na co čekat, že?

Ta akcelerace, mediální akcelerace, je však dvojsečná. Nějak se ti slavní příliš rychle stávají hvězdami. Být hvězdou je totiž dnes ta podstatná podmínka přijetí do síně slávy. Hvězda je i vzor! Souhla-síte? Světovou kvalitu potvrzuje žebříček. Hvězdu tvoří ale média, nikdo ji neschvaluje. Aby bylo jasné, mluvím o hvězdách – vzorech pro děti, mladé sportovce. Ti vzory nutně potřebují.

Dnešní nadějný mladík chce nejenom švihat jako Tiger Woods, ale taky být stejně úspěšný. Co mu rodiče říkají? Trénuj jako Tiger! Poctivě, tvrdě, bez přestávky. Žij jako Woods! Dítě umí švihat i číst, ale neumí rozlišovat. Chce být jako ON. Nejenom že maká, ale chce mít stejné hole, bag, spajky, tričko, život.

Najednou se ale ukáže, že hvězda má takový, no řekněme, jiný život. Co pak? Co říkají dnes rodiče svému nadějnému „Tigříkovi“?

Má se za to, že je pro golf velká škoda, co se s Tigerem stalo. Ono se to vpravdě jen tak z vyšší moci nestalo, to udělal Woods sám. Moudré hlavy říkají, že golf přišel o spoustu peněz,  a bylo by dobré, kdyby se Tiger znovu postavil na nohy. Vrátí se zájem, sponzoři i peníze.

Chápu, taky umím počítat. Neslyšel jsem však ani slovíčko o tom, co škody napáchal v hlavách mladých nadějných golfistů. Počítá to vůbec někdo? Věřte mi, jsou to velké škody. Vybírejte pro své děti raději starší, osvědčené vzory vašeho mládí. Budou trošku „oldschoolové“, ale nezklamou. Prověřil je čas.

Mimochodem, přesně před rokem prezident EA Sports, výrobce nejslavnější golfové počítačové hry „Tiger Woods: PGA TOUR“, Peter Moore uvedl, že se firma rozhodla s Woodsem nadále spolupracovat. „Bez ohledu na to, co se stalo v jeho osobním životě, a bez ohledu na to, že se rozhodl golf na čas opustit, je Tiger Woods stále jedním z nejlepších sportovců historie,“ uvedl Moore
na webu EA Sports.

To jsou slova platná i dnes. Rok poté se firma rozhodla na obalu této hry fotografii neuveřejnit. Že by začali přemýšlet i marketéři velkých firem? Rodiče doufám už před rokem.

Juraj Werner © 2011