Existuje nějaká viditelná a ostrá dělicí linie mezi profesionálním golfistou a amatérem; mezi jejich přístupy ke golfu, v jejich životním stylu a obecně v chování?

Uhlů pohledů je mnoho. Přístupy ke golfu, životní styl hráčů a chování však nejsou tou pravou dělící čarou. Určitě to jsou pomocné kritéria. Pro mne je profík každý kdo dělá svou práci dobře a poctivě. především to poctivě je v golfe velmi důležitý atribut. V minulém čísle jsem o tom psal. Slovo „amatér” má svůj původ v latinském slově „amator” co znamená milovník. Definice amatérského golfisty říká, že … je to ten, kdo hraje golf kvůli výzvě, kterou tato hra představuje, a nikoliv jako své povolání nebo za účelem finančního zisku.
Bohužel u nás je slovo amatér zprofanováno a spojeno s nižší kvalitou hry. Ostrou dělící čáru dělá fakt, že profesionál beze za své výkony peníze. Fandím dobrým amatérům a těm nejlepším přeji úspěšný přechod mezi hrající profesionály. Současně si přeji, abychom měli i dostatek teaching pro. Ty teď potřebujeme snad ještě víc. A platí zásada, že výborný hráč nemusí být výborný učitel. Naučme se rozlišovat: Playing Pro – hraje za peníze, ale nemusí být dobrým učitelem. Teaching Pro je učitel a nechtějme po něm výkony na hřišti. Amatér je skvělý golfista který hraje na brutto s ambicí stát se profesionálem a konečně rekreant – říká se i klubový hráč je ten, kdo hraje pro radost, proti svému kamarádovi, nebo hendikepu. Dalo by se říct, že rekreanti jsou ti, co to vlastně všechno platí 🙂

Odpověď do ankety časopisu GOLF – 10/2015

Juraj Werner © 2015