Kanón start (Cannon start), nebo taky v anglosaských zemích častěji používaný název Shotgun start je forma startu golfového turnaj, ve kterém startují všechny flajty současně. První flajt začíná turnaj z jamky číslo 1, další flajt z jamky číslo 2. Z delších jamek mohou startovat i dva flajty, samozřejmě druhá čtveřice hráčů startuje až když je první čtveřice z dosahu drajvů. Všichni tedy začínají ve stejnou dobu. Po rozchodu hráčů na jamky se dá výstřelem pokyn ke startu. Předpokládá se, že všichni hráči ukončí hru více méně ve stejnou dobu. Tolik info pro negolfisty.

Traduje se, že po prvé použil tento formát head pro z Walla Walla Country Club u Washingtonu. Stalo se tak v květnu roku 1956 a střílel ze své pušky. Dnes se používají signální pistole, nebo sirena.

Ve světě je tento formát populární především pro charitativních akce, kde je se klade důraz na komunikaci. V zásadě ale všechny golfové firemní eventy v USA jsou charitativní. Proto je důležité, aby hosté začínali a skončili ve stejnou dobu. Čekaní na poslední flajt 4-5 hodin by určitě výsledku charity neprospělo. Velmi často se hraje pouze na 9 jamek. Golf se tak stává pozitivní záminkou k setkání a nikoliv cílem akce.

U nás se tento druh startu zažil pro takzvané „komerční” turnaje. Nazvali je tak manažeři hřišť aby je odlišili od těch pravých, sportovních, turnajů.

Většina golfových hřišť má přísná pravidla a zásady při rezervaci hřiště pro tento typ turnaje. Omezený počet hráčů v podstatě uzavírá hřiště ostatním golfistům. Počítejte se mnou. Při postupném startu startují 4 hráči každých 10 minut, co je 24 za hodinu. Časová norma na odehrání hřiště je zpravidla 4:30, co znamená, že při postupném startu je za tento čas na hřišti 108 hráčů. Dovede si představit v našich podmínkách cannon start s tímto počtem hráčů na startovce?

Faktorů které způsobí nižší počet hráčů je ale více. Před turnajem mají greenkeepeři méně času na přípravu hřiště. Všechny jamky musí být posekány do startu turnaje a tudíž nikdo nemůže jít před turnajem na hřiště. Ono by to ani nešlo, nebo by 18 jamek do kanon startu nestihli odehrát. Po turnaji odehraje hřiště pouze omezený počet hráčů a to v závislosti na roční době. Obecně se dá říct, že v den cannon startu si na hřišti zahraje o třetinu méně golfistů.

Toto jsou důvody proč jsou nájmy hřišť za cannon starty tak vysoké. Jejich cena se přímo odvíjí od ztrát které jsou vyčíslitelné úbytkem green fee v jednotlivý den. Druhým a to ne zanedbatelným negativním efektem je nespokojenost členů, kteří se nedostanou na hřiště.

Vybral jsem pro Vás pár pravidel amerických golfových hřišť pro kanon start:

  • Kanon start se vyplatí až od určitého počtu hráčů. Minimum bývá zpravidla 72. Není li splněna tato podmínka může hřiště určit start postupný, nebo na start z jamky číslo 1 a 10.
  • cena za pronájem je vyšší. Vyšší jsou také storno poplatky
  • tyto turnaje se hrají zpravidla v pracovní dny. Většina hřišť cannon starty o víkendu neumožňuje. Hrát chtějí členové klubu
  • startovní časy bývají už do 9.00

Vidíte, že rozdíly ve vnímáni golfu a jeho organizace jsou rozdílné. U nás se dokonce vžilo, že cannon start je ze sportovního hlediska rovnocenným turnajem s postupným startem. Není. Hřiště jsou stavěna s určitou sportovní filozofii. Jsou jamky lehčí těžší, střídají se, začíná se lehčí a podobně. Podmínky v cannon startu jsou tedy pro každý flajt jiné.

Osobitou kapitolou je proto hra na handicap. Bohužel u nás hrajeme všechny turnaje na tzv. EGA handicap. Neznáme kategorii klubového handicapu, který se počítá jednoduše z průměru odehraných kol. Hráči s handicapem pod 18 už začínají cítit, že je rozdíl mezi hrou z jamky číslo 1 a ve flajtu kde vám spoluhráče přidělí los a ne kamarád ze spřátelené firmy. Takto získaný handicap má věru vyšší váhu. To jsme ale zabrousili do jiného témata.

Hra kanon startem je prostě příjemná frajeřina, za kterou je třeba ovšem zaplatit.

Juraj Werner © 2014